duminică, 2 iunie 2013

Faceti-va bine (262)

Rozmarinul
Denumire ştiinţifică: Rosmarinus officinalis.
Prezentare. Rozmarinul este un subarbust din familia labiatelor, întâlnit în flora spontană din zona mediteraneană. În România, rozmarinul este cultivat ca arbust ornamental sau ca plantă medicinală. Înălţimea acestei frumoase plante poate atinge cel mult, doi metri. Frunzele rozmarinului, de formă aciculară, pieloase, rămân mereu verzi. Florile au culoarea albastră, rareori albă, violacee sau chiar roşie. Rozmarinul înfloreşte în lunile aprilie, mai şi iunie. Pentru întrebuinţări medicinale se recoltează frunzele şi tulpinile tinere de rozmarin, acestea din urmă cu tot cu frunze şi flori. Preparatele şi extractele de rozmarin sunt utilizate şi în industria parfumurilor, rozmarinul fiind o plantă aromatică.
Substanţe active importante: ulei esenţial (în frunze, în proporţie de 12%), cetone, camfor, cineol, tanin, acid rozmarinic.
Întrebuinţări. Uleiul de rozmarin este un calmant recomandat în durerile reumatismale, ale articulaţiilor, în nevralgii sau în hemiplegii. Este tonifiant şi revitalizant, fiind folosit în anemii, astenie, oboseală îndelungată, boli cardiovasculare. Uleiul de rozmarin are şi proprietăţi antiseptice. Preparatele pe bază de rozmarin sunt indicate şi în amnezie, astm, boli ale ficatului (hepatită acută, ciroză hepatică), tulburări de funcţionare a creierului, hipotensiune, impotenţă, frigiditate, dischinezie biliară, dureri de inimă. Cu decoct din frunze de rozmarin se poate combate mătreaţa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!