vineri, 21 iunie 2013

Faceti-va bine (267)

Salvia
Denumire ştiinţifică: Salvia officinalis.
Denumiri populare: salbie, şerlai, jaleş bun.
Prezentare. Salvia, un foarte preţuit arbust din familia labiatelor, are o talie mică şi cunoaşte, în dezvoltarea sa, mai multe varietăţi. Sub numele de salvie se întâlnesc mai multe specii, valoare medicinală având, însă, cea numită Salvia officinalis. Arbustul de Salvia officinalis are tulpina semilemnoasă şi o înălţime cuprinsă între 30 şi 100 cm. Frunzele au formă ovală, iar florile sunt de culori diferite – albastru, alb, galben sau violet. Salvia este cultivată nu numai ca plantă medicinală, ci şi ca arbust ornamental, fiind o plantă ce răspândeşte un miros plăcut. Pentru terapii medicinale se recoltează frunzele, în perioada de maximă vegetaţie. Preparatul principal care se obţine din salvie este infuzia. Se mai prepară, în funcţie de necesităţi, decoct, comprese, loţiuni, infuzie pentru băi, ceai medicinal – acesta în asociere cu alte plante medicinale.
Substanţe active importante. Valoarea terapeutică a salviei este dată şi de numeroşii săi compuşi: ulei volatil, camfor, borneol, terpene, cineol, compuşi estrogeni.
Întrebuinţări. Preparatele din frunze de salvie au nu mai puţin de 13 efecte în plan medicinal, salvia fiind, printre altele, expectorantă, carminativă, febrifugă, tonic venos, hipoglicemiantă, antibacteriană, sedativă, antiinflamatoare. Dr. Pavel Chirilă recomandă salvia în tratamente privind menopauza, tulburările de ciclu menstrual, transpiraţiile exagerate, gastritele hipoacide, atonia stomacului, dischinezia biliară, diabetul, gingivitele, aftele, stomatitele, abcesele dentare. Modul de administrare propus de dr. Chirilă: infuzie timp de 10 minute, după ce s-au pus 1 – 2 linguriţe de plantă la o cană de apă. Se bea ceaiul, de două-trei ori pe zi, după mese. Pentru gargară se prepară o infuzie concentrată, adică se pun 15 g de plantă la o cană de apă. Salvia se foloseşte şi în aplicaţii medicinale externe. Tratamentele externe cu preparate medicinale din salvie vizează răni vechi, rosături ale pielii, iritaţii, făcându-se spălături locale sau aplicându-se comprese şi loţiuni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!