marți, 9 iulie 2013

Faceti-va bine (269)

Sănișoara
Denumire știinţifică: Sanicula europaea.
Prezentare. Sănișoara este o erbacee de numai 30 – 40 cm, iubitoare de umezeală și umbră, întâlnită prin pădurile de la munte. Aparţine familiei umbeliferelor. Sănișoara se remarcă printr-o tulpina aeriană dreaptă și destul de rezistentă. Frunzele, dotate cu un peţiol lung, sunt dispuse în rozetă. Florile, de culoare alb-roșiatică, mici, se grupează într-un fel de capitul. Apar în mai, iunie și iulie. 
 

Pentru aplicaţii medicinale se recoltează partea aeriană a plantei, în special partea dinspre vârf, sau chiar vârful, cu tot cu frunze tinere și flori. Valoare medicinală au și seminţele de sănișoară, precum și rădăcinile. Se prepară infuzie, decoct, extracte,  comprese.
Substanţe active importante: florile, tulpinile și frunzele conţin foarte multe substanţe active, printre care săruri minerale, flavone, glucide, saponine, ulei volatil, lipide, acizi organici. Seminţele conţin ulei și acizi organici.
Întrebuinţări. Preparatele din sănișoară au proprietăţi antialgice, antiinflamatoare, cicatrizante, calmante. Sunt recomandate în dischinezii biliare, în boli de ficat, în astm, bronșite, dureri de gât, inflamaţii ale gingiilor, enterite, diaree, dizenterie, alte deranjamente stomacale și intestinale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!