luni, 1 iulie 2013

Profesorii-carnati

Scandalul izbucnit azi la liceul Bolintineanu din Bucuresti arata nivelul putreziciunii de care este cuprins sistemul romanesc de invatamant. Toata lumea stie ce s-a intamplat: subiectele de la BAC au fost vandute elevilor si asta s-a facut cu complicitatea a zeci si zeci de persoane. Adica o mafie. Procurorii au gasit bani prin sutienele profesoarelor, ce mai, o nebunie intreaga. Imi pot imagina gasca profesorilor spagari de la Bolintineanu, in frunte cu directoarea lor, impanati cu bani si cadouri precum carnatii cu usturoi. Astia sunt profesorii romani, asta e sistemul de invatamant. Daca as mai fi profesor, as pleca imediat din aceasta mlastina urat mirositoare.
Profesori romani
Dar eu stiu exact ce o sa se intample. Domnii profesori vor ramane pe pozitii si va incepe sarabanda argumentelor de rahat: „nu trebuie sa generalizezi, nu sunt toti asa”, „nu numai in Romania se intampla astfel de lucruri, ia sa vezi ce au facut profesorii de la un liceu din Napoli”, „un caz izolat”, „procentul fraudelor nu este ingrijorator”, „ce tot ii dau cu Germania, profesorii de-acolo n-au salarii de mizerie”, „nu asta e pricipala problema a Romaniei”, „spune tu cu mana pe inima ca n-ai luat niciodata macar o bucata de branza cand erai profesor” si alte cateva tembelisme asemanatoare. Vin dupa aia liderii sindicali: „asa nu se mai poate, este inacceptabil, n-avem nevoie de astfel de oameni, sa taiem in carne vie, trebuie sa terminam odata cu aceste mentalitati, nu exista justificare pentru astfel de fapte”. La sfarsit iese si ministrul, ba poate chiar premierul si lanseaza cateva mesaje pentru viitorul invatamantului, ceva despre standarde si principii. Dupa care gata. E limpede? G A T A. Asta a fost tot. Sistemul merge inainte, eventual directoarea de la Bolintineanu este mutata la alt liceu si informaticianul care a dat subiectele pierde 10% din salariu. La bacul urmator gastile de profesori-carnati isi vor face din nou plinul, ca intotdeauna. Care vor fi fraieri si vor fi prinsi, vor fi vitriolati la televizor. Care nu, isi vor vedea mai departe de educatia elevilor. Exact ca directoarea de la Bolintineanu, care sta pe functie de peste zece ani, cu toate ca a fost filmata dansand lasciv cu elevi dezbracati pana la buric. Aceasta doamna a scris si o carte in care explica notiunea de invatamant european.
Mafiotii cu diploma isi apara sistemul cu inversunare. Cand ministrul Funeriu a introdus camere de luat vederi la examene, au facut un scandal teribil. Cum, noi, care suntem etalonul moralitatii, sa fim suspectati? Este intolerabil, cine este acest Funeriu, nu cumva il cheama Funebriu, aha, e omul lui Basescu, pai de aia, fu-tu-le muma-n cur la amandoi de banditi care au distrus tara asta. Si tot asa. Dar in spate ce era? Pai exact asta era, asta care si-a aratat chipul hidos la Bolintineanu.
Se poate intelege acum ce inseamna putreziciunea sistemului, poate vedea oricine ce inseamna sa fii ministru si sa nu faci nimic in afara de a vorbi de reforma pe la seminarii. Ce drac de reforma poate face una ca Androneasca? Dar un politruc ca Marga ce reforma era sa faca? Va spun eu: reforma lui peste prajit. Reforma, la gradul de putreziciune la care s-a ajuns, nu mai poate insemna decat dublarea fiecarui director de scoala sau liceu cu un colonel de armata, care sa instaureze acolo legalitatea bazata pe autoritate.
Profesori? Nici vorba, niste spagari de doi lei. Niste spagari sinistri, care tin pe loc Romania la nivelul anilor 70 ai deschiderii ceausiste catre Occident.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!