miercuri, 3 iulie 2013

Sa râdem cu Filothei Zervakos

Am dat, din intamplare, peste un site cu numele doxologia.ro, unul din multele site-uri ortodoxe aparute de cand credinciosii nostri au descoperit lumea internetului. Nu citesc mai niciodata ce se scrie pe astfel de site-uri, intrucat am constatat cateva lucruri care nu-mi convin. In primul rand, continutul articolelor este, in general, acelasi, pentru ca pana la urma, din ceea ce a spus Cristos nu poti sa scoti in permanenta ceva nou. Eu zic ca e suficient sa citesti Noul Testament - nu ai nevoie sa-ti indopi creierul cu ce cred tot felul de calugari. Dar, desigur, oricine e liber sa se exprime si, daca gaseste oameni interesati, poate sa-i dea inainte linistit.

In al doilea rand, de cele mai multe ori articolele scrise pe astfel de site-uri sunt urmate de comentarii care ma ingrozesc. Sub acoperirea anonimatului, diversi exaltati (sau dezaxati, cum vreti sa le spuneti), comenteaza intai articolul, apoi isi comenteaza unii altora comentariile si sfarsesc mai mereu prin a se acuza reciproc de colaborare cu Satana. Ori asta e prea mult pentru unul care e satul de mizeriile pe care si le arunca unii altora, de dimineata si pana seara, politicienii, jurnalistii, analistii, persoanele publice de tot soiul.
As fi trecut, prin urmare, foarte rapid peste site-ul doxologia.ro, daca nu s-ar fi intamplat sa vad un articol absolut incredibil, cu titlul halucinant „Inceteaza sa te vopsesti”. Articolul este, de fapt, un mic fragment scos dintr-o carte aparuta in 2007 la o editura ortodoxa si intitulata „Ne vorbeste parintele Filothei Zervakos”.
Acest Filothei Zervakos a fost, timp de 50 de ani, staretul unei manastiri din Paros (Grecia). Ca multi alti fericiti slujitori ai Domnului din zilele noastre, el a scris carti. Care carti nu spun nimic nou, pentru ca in domeniul credintei nu se face munca de cercetare ci se re-spun mereu aceleasi lucruri, de genul (citez) „satana face ultimul asalt şi, în aceşti ani în care ne găsim, mare necaz şi strâmtorare vor veni în lume... Aşadar, mare mânie are să vină. Multe răutăţi se întâmplă în lume, îndeosebi două: desfrâul şi avortul. Dumnezeu este îndelung-răbdator, iar o mie de ani sunt înaintea lui Dumnezeu ca o oră. Rabdă îndelung, dar şi răbdarea Sa are margini. Nu e cu putinţă ca Dumnezeu, care totdeauna pedepseşte păcatul, să îngăduie a se face atâtea păcate, fără să le pedepsească... Numai să fim pregătiţi. Să avem credinţă în Dumnezeu, în El să ne punem nădejdea şi dragostea şi El nu ne va părăsi. Fie ca nimic să nu ne despartă de iubirea lui Hristos“. Lucruri ingrijoratoare, ce-i drept, care te pot pune pe ganduri, daca nu te-ai fi gandit si tu la ele de o multime de vreme.
Pe langa astea, insa, Filothei Zervakos zice si unele lucruri care te fac sa te intrebi in ce secol traiesti. Asa e cazul cu textul pe care l-am citit pe doxologia.ro. Uite:
Te povăţuiesc deci ca de aici încolo să încetezi a-ţi mai vopsi buzele, unghiile şi faţa şi să rămâi cum te-a zidit Dumnezeu. Nu-ţi dori să devii mai presus de Dumnezeu; fiindcă, atunci când te vopseşti cu culori roşii, îl huleşti pe Dumnezeu. E ca şi cum ai spune: „Dumnezeu n-a ştiut sau n-a putut să mă facă cu buze sau unghii roşii; şi ceea ce n-a putut să facă Dumnezeu, o voi face eu, ca să par mai frumoasă şi să mă admire şi preţuiască bărbaţii şi femeile fără minte şi să-mi spună că sint «femeie fermecătoare», modernă, nu înapoiată". Însă în felul acesta îl întristezi pe Dumnezeu şi pe mine, părintele tău duhovnicesc, şi pe toţi oamenii cuminţi şi cu frică de Dumnezeu, şi-l bucuri pe diavol şi pe oamenii neînţelepţi, bărbaţi şi femei.”
Cu ce e mai bun sfatul asta decat cerinta musulmana ca femeile sa poarte burka? Si cu ce e mai bun un fundamentalist ortodox, precum acest Zervakos, decat un fundamentalist sionist ori unul hindus? Va spun eu: cu nimic. Orice forma de fundamentalism este gresita si periculoasa.
Dar sa revin la textul lui Zervakos. Ce se poate afla de acolo? Ca il hulesti pe Dumnezeu daca te vopsesti cu „culori rosii”. Presupun ca e vorba aici despre nuantele si tonurile de rosu, altceva ce poate sa insemne „culori rosii”? Dar cu verde poti sa te vopsesti? Poti sa ai unghii galbene si pleoape azurii? In cazul asta nu-l mai hulesti pe Dumnezeu? Ce aiureala! Dar hai sa admitem ca asta a fost o scapare si ca fericitul Zervakos avea in vedere toate culorile posibile. De ce insa o femeie nu trebuie sa doreasca sa fie moderna si fermecatoare? Nu este scopul fundamental al Creatiei sa se auto-perpetueze? Nu este in regula ca femeile sa doreasca sa le placa barbatilor si invers? De ce sa nu apeleze femeia pentru asta la mijloacele moderne? Ce prostie mai e si asta? Femeile se impodobeau de pe vremea lui Ramses si uite ca nu s-a daramat lumea din cauza asta. Cum ar  vrea Filothei Zervakos si ceilalti fundamentalisti ortodocsi sa arate lumea mileniului trei, la fel ca lumea secolului unu? Iar femeile sa fie toate la fel, cu naframa si fusta neagra pana la pamant?
Pe linia gandirii de acest tip, ne putem intreba: oare purtarea hainelor nu e si ea hulirea lui Dumnezeu? Nu cumva si aici e ca si cum ai spune „Dumnezeu n-a stiut sau n-a putut sa ma faca cu camasa si pantaloni”? Ce parere or fi avand fundamentalistii ortodocsi despre bodybuilding? Nu-i asa ca aia care fac antrenamente si tin diete ca sa aiba corpul bine proportionat il hulesc pe Dumnezeu, care n-a stiut sa-i faca aratosi? Dar tunderea parului nu e hulirea lui Dumnezeu care n-a stiut sau n-a putut sa ne faca cu par scurt asa incat daca nu ne tundem si nu ne barbierim incepem sa aratam ca pitecantropii? Dar operatiile care salveaza vieti nu sunt hulirea lui Dumnezeu si ele? Nu cumva Dumnezeu n-a stiut sau n-a putut sa faca un copil sanatos si medicii care il vindeca sunt niste hulitori care cred ca pot face ei ceea ce n-a putut Dumnezeu? Domnule, daca e sa gandim asa ar trebui sa dam la gunoi tot ce a invatat si a descoperit omul: Dumnezeu n-a stiut sa ne faca sa zburam, dar uite ca noi am inventat avioanele - hula, Dumnezeu n-a stiut sa ne faca sa comunicam intre noi la mari distante, dar noi am inventat telefonul - hula, si tot asa. Hai ca asta e prea din cale-afara.
Dar ceea ce intrece orice limita in articolul de pe doxologia.ro este modul in care autorul (de data asta nu Zervakos, ci exaltatul care a postat) isi ilustreaza creatia. E vorba de poza pe care am urcat-o si eu aici. Ce vedem noi in aceasta poza? O femeie cu ochii holbati, cu gura stramba, cu parul ud si cu rimelul scurgandu-i-se pe obraji. In ce fel este aceasta poza ilustrativa pentru indemnul fundamentalistului ortodox Zervakos „Inceteaza sa te mai vopsesti”? Daca ma lamureste cineva este un zeu. O poza are rolul de a ilustra cele scrise si de a le intari efectul. Ori aici avem o imagine care s-ar fi potrivit doar daca Zervakos le-ar fi dat femeilor sfatul „Nu va mai vopsiti, ca o sa aratati ca femeia din poza”, sau „Aveti grija ca fardurile va curg pe obraji daca intrati vopsite sub dus”. Dar nu, nici vorba de asa ceva. Indemnul e cu totul altul: „Nu va mai vopsiti ca asta e hula”. Ce are hula cu tipa din poza? Are doar in mintea autorului articolului. Si de ce tipa respectiva se holbeaza asa? Din cauza ca s-a vopsit? Mare e gradina ta, Doamne, si multe lighioane misuna prin ea. Respectivul exaltat a luat poza de pe un site unde era publicat un articol cu titlul „Demachierea corecta”. Sigur ca acolo ea se potriveste manusa, pentru ca mesajul este „Demachiaza-te corect, altfel o sa arati ca tipa din poza”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!