vineri, 23 august 2013

Faceti-va bine (276)

Schinelul
Denumire știinţifică: Cnicus benedictus.
Denumiri populare: șofran sălbatic, iarbă amară.
Prezentare. Schinelul, o plantă din familia compozitelor, este puţin cunoscut  omului obișnuit. În orice caz, seamănă întrucâtva cu șofranul de cultură. Pentru uz medicinal se recoltează și se prelucrează vârfurile tinere, cu tot cu flori, din care, în mod obișnuit, se face infuzie. Alte preparate medicinale realizate pe bază de schinel: decoct, tinctură, extract, pilule. 

Substanţe active importante: benedictina și cnicina – substanţe specifice, ulei volatil, tanin.
Întrebuinţări. Preparatele medicinale obţinute din schinel sunt tonice și recondiţionează ţesuturile pe care sunt aplicate. Din acest motiv, schinelul este recomandat în tratamentul degerăturilor, ulceraţiilor, arsurilor. Acţiunea sa asupra acestor afecţiuni este potenţată și de faptul că preparatele pe bază de schinel au și calităţi antiinflamatoare, bactericide și ușor sedative.  În uz intern, preparatele din schinel (infuzia) reglează activitatea gastro-intestinală, stimulând secreţiile gastrice (inclusiv aciditatea gastrică), precum și pofta de mâncare. Schinelul este recomandat și în reumatism, edeme, hidropizie, guturai rebel. Totodată, schinelul are și calităţi de agent febrifug, fiind utilizat în tratarea stărilor febrile însoţite de erupţii cutanate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!