duminică, 25 august 2013

Faceti-va bine (278)

Scorțișoara
Denumire știinţifică: Cinnamomum ceylanicum; Cinnamomum cassia; Cinnamomum zeylanicum.
Prezentare. Scorţișorul este un arbust exotic, întâlnit în flora din Indochina și Australia. Face parte din familia lauraceelor. Frunzele scorţișorului au formă ovală și sunt consistente, puternice, uniform cerate. Florile de scorţișor au un miros plăcut,  foarte persistent. Produsul de interes economic, dar și medicinal, care se obţine de la acest arbust, este scorţișoara. Aceasta nu este altceva decât coaja care se recoltează de pe ramurile tinere ale arborelui de scorţișoară. Această coajă are, atunci când este recoltată, un gust acru-dulceag, mirosul fiind înţepător și aromat. Prin uscare intensă, această coajă devine ceea ce cunoaștem noi sub numele de scorţișoară. Pentru nevoi medicinale se prepară infuzie sau decoct, mai ales decoct – simplu sau în combinaţie cu alte ceaiuri, sucuri sau vin. 
Substanţe active importante: ulei eteric, rezine, glucide, mucilagii, pectine, taninuri.
Întrebuinţări. Scorţișoara are efecte relaxante, tonice, antimicrobiene, antiparazitare, cicatrizante, aperitive. Este folosită pentru ameliorarea unor afecţiuni ale aparatului genital feminin, fiind considerată, potrivit unor practici medicinale străvechi, și un bun afrodiziac. Scorţișoara face bine și pancreasului, fiind indicată celor suferinzi cu pancreasul. Uleiul esenţial de scorţișoară se folosește pentru a face poftă de mâncare, pentru calmarea spasmelor stomacale și intestinale, pentru ușurarea digestiei. Aceste aplicaţii terapeutice demonstrează că scorţișoara este și un calmant întotdeauna binefăcător, contribuind la aducerea organismului în parametrii lui funcţionali.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!