duminică, 8 septembrie 2013

Faceti-va bine (282)

Sfecla roșie
Denumire știinţifică: Beta rubra.
Prezentare. Sfecla roșie este o plantă bienală. Aparţine de familia chenopodiaceelor și se remarcă printr-o rădăcină foarte dezvoltată. În primul an de vegetaţie, partea aeriană a sfeclei roșii se prezintă sub formă de frunze lung peţiolate. În al doilea an, sfecla dezvoltă o tulpină puternică, aproape lemnoasă, ramificată în partea superioară. Pe această tulpină apar florile, de culoare alb-verzuie. 
Pentru uz medicinal se prepară și se consumă rădăcina, bine cunoscută în orice bucătărie. Foarte folosit în terapii, dar și în alimentaţia curentă, este sucul de sfeclă roșie, acesta păstrând intacte toate calităţile plantei. Sucul de sfeclă se poate combina și cu alte sucuri, cum ar fi cele de morcovi sau de castraveţi. Sfecla roșie se folosește în bucătărie, fiind preparată în cele mai diverse moduri, precum și în salate. Pusă la foc, sfecla roșie își pierde din calităţi. Din rădăcina și frunzele de sfeclă roșie se mai prepară, pentru uz medicinal, decoct și cataplasme.
Substanţe active importante: săruri minerale (calciu, sodiu, potasiu, fier, fosfor), microelemente rare (rubidiu, cesiu), vitaminele A, B1, B2, C și PP, asparagină, acid glutamic, betacianină, colină, hidraţi de carbon, protide. În cantităţi însemnate se găsește potasiul.
Întrebuinţări. Cercetări mai noi au evidenţiat faptul că sucul de sfeclă roșie are proprietăţi antigripale și antiinfecţioase. Datorită conţinutului său complex, sfecla roșie este un aliment nutritiv și energizant, revigorant, reconfortant, remineralizant, fiind recomandată celor care se simt slăbiţi fizic și psihic, convalescenţilor, anemicilor, dar și celor care au probleme circulatorii. De altfel, sfecla roșie  este indicată în consumul celor care au probleme cu tensiunea arterială (hipertensiune). Determinând formarea de enzime, sfecla roșie este benefică pentru activitatea din tractul gastro-intestinal, facilitând digestia și toate celelalte procese legate de aceasta. Sfecla roșie este recunoscută și ca un depurativ activ. Are și proprietăţi diuretice, acţionând, totodată, și
asupra calculilor renali. Unii specialiști în probleme naturiste consideră sfecla roșie ca fiind un agent demn de luat în seamă în profilaxia și combaterea tumorilor. Decoctul de frunze sau din rădăcină și frunze de sfeclă roșie are aplicaţii terapeutice externe – în afecţiuni dermatologice, dar și în afecţiuni ginecologice. Deosebit de apreciate sunt curele cu suc de sfeclă roșie, pentru întărire și revitalizare. Aceste cure, care au și scop profilactic, înseamnă consumarea unui pahar de suc de circa 100 ml, în fiecare dimineaţă, timp de o lună. Toţi specialiștii naturiști sunt de acord că diabeticii trebuie să evite consumul de sfeclă roșie.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!