vineri, 20 septembrie 2013

Faceti-va bine (284)

Siminocul
Denumire ştiinţifică: Helichrysum arenarium.
Denumire populară: floare de paie, siminic.
Prezentare. Siminocul face parte din familia compozitelor. Este o plantă perenă, cu o înălţime maximă de 30 cm, uneori mai mult. Planta este acoperită de perişori, culoarea ei fiind verde-cenuşie. Dezvoltă o rădăcina puternică, tare, chiar lemnoasă. 


Siminocul înfloreşte din iunie şi până în septembrie, florile sale, de culoare galbenă, prezentându-se sub forma unor mici capitule. Tăiată, planta îşi păstrează forma şi culoarea timp îndelungat – de aici şi denumirea de flori de paie. Siminocul creşte în locuri uscate şi luminoase, în flora spontană – în zonele de câmpie şi deal. Pentru uz medicinal se folosesc florile şi părţile tinere ale plantei, mai ales atunci când  aceste părţi tinere au flori pe ele.
Întrebuinţări. Siminocul este folosit în proceduri medicinale diverse, cu precădere, însă, în afecţiuni ale rinichiului şi ale aparatului urinar, ale ficatului şi ale bilei, ale articulaţiilor şi ale proceselor metabolice. Cu preparatele de siminoc se tratează colecistitele cronice, bolile vezicii biliare, guta, reumatismul. Preparatele pe bază de siminoc (infuzie, decoct) au o evidentă acţiune depurativă şi diuretică. Se pot folosi şi pentru combaterea viermilor intestinali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!