vineri, 11 octombrie 2013

La ciocănit cu Roberta

Aflu cu neplăcere maximă că la sfârșitul lui august, cu prilejul concertului ținut la București de Roger Waters, acesta s-a întâlnit cu politrucul fanfaron Valeriu Zgonea și, mai mult, că au făcut un fel de mini-show, manipulând împreună un ciocan uriaș și prefăcându-se că dărâma zidul parlamentului. Domne, asta mi se pare de-a dreptul abominabil. Nu-mi vine să cred, sunt oripilat și mâhnit până la nivelul celulelor lui Purkinje.
Adică eu, că cetățean de rând, dacă mă apropii la mai puțin de trei metri de Waters, sunt de îndată doborât la pământ de malacii negri care-l însoțesc pretutindeni. În schimb, un neica-nimeni ajuns șeful Camerei Deputaților prin votul masiv al populației needucate (ăia care se bulucesc pe la racle în Iași și aia care zic refrenul cu „șase cai frumoși”), vot măsluit și ăla, un astfel de neica-nimeni, carevasăzică, are onoarea să se uite la el Roger Waters, să dea mâna cu el și să ciocăneasca împreună prin ziduri. Este un scandal internațional - vorba unui frizer din cartea lui Hasek despre Svejk. Stau și mă întreb dacă Roger Waters e consiliat de cineva înainte de a accepta să se întâlnească cu diverși politruci din țările pe unde se duce cu concertul lui. Oare dacă se ducea în Venezuela trăgea la ciocane cu Chavez? Cum să te afișezi tu, unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului 20, împreună cu un politician despre care n-a auzit nimeni în afara țării lui, care are cultură cam cât Becali și care a participat chiar anul trecut la terfelirea unei Constituții Naționale? Nu puteai să ceri să te întâlnești cu un intelectual neangajat, ori cu un artist important și să mergi cu el la ciocănit ziduri? Ce treabă ai tu cu politica, Waters? Cum spuneam, sunt oripilat. Și tot oripilat aș fi fost și dacă Waters mergea la ciocănit cu Roberta Anastase pe când era ea la conducerea Camerei. Un mare artist nu se bagă între politicieni, mai cu seama într-o țară că a noastră, unde Parlamentul e plin de jagardele, hoți, mincinoși, escroci, analfabeți, infractori și alte lighioane


4 comentarii:

  1. Daca populatia n-ar fi fost needucata, ci ar fi citit, de pilda, Cosbuc, Shakespeare si Salinger la ordinea zilei, ar fi votat altminteri? De unde si pina unde? Dupa parerea mea, atunci cind pui in aceeasi propozitie cuvintul vot si cuvintul educatie, rezulta ca scopul esential pentru educarea populatiei nu e alfabetizarea, ci votul. Chestia nu e numai lacunara sub aspect argumentativ, dar e si usor decerebrata. Cind faci o statistica, n-are cum sa nu-ti rezulte ca unii din votantii needucati ai PSD in 2012 au fost, cindva, votanti educati ai PDL in 2008. Daca numai zece persoane ai in felul ala (ca sa excluzi accidentul sau timpirea pe parcurs), toata demonstratia ti s-a dus de ripa.

    Idealul dintotdeauna al intelectualului a fost sa educe populatia sa voteze asa cum vrea el. Chestia asta cu educarea populatiei in vederea votului si-a propus-o si partidul bolsevic si, intr-o anume masura, a si realizat-o. Lenin redivivus.

    In Romania nu poti vota pe criterii de constiinta (adica la partide nu e ca la echipa preferata la fotbal). Partidele sint niste formatiuni cu obiective care se pare ca tin de interesul strict. Cit despre lideri, hmm... Eu, ca cetatean onest al patriei, traiesc cu impresia ca orice individ, oricit de intelectual, oricit de capabil, ajuns la conducere va comite abuzuri. Prin urmare votez matematic; in 2004 am votat cu Basescu, pentru ca alti patru ani de psd-ism mi se pareau inacceptabili. In 2009, evident, am votat reversul. Cu atit mai mult poti intelege aversiunea mea fata de personaj in actualitate, stiind ca si-a depasit cu mult nivelul pina la care putea conduce re-zo-na-bil. Dar de-aci si pina la a acuza populatia ca...

    Raule, e posibil ca tu sa te fi numit astfel pentru ca in subconstient, parintii si-au imaginat ca vei fi putin mai rău ca altii? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. In Germania, populatia educata a votat Merkel. Restul este cazuistica si palavrageala inutila.
    Uita-te si tu ce enormitati spui: "Daca populatia n-ar fi fost needucata, ci ar fi citit, de pilda, Cosbuc, Shakespeare si Salinger ". Pai bine, Papasha, se poate sa faci asemenea confuzii? Se poate sa pui tu semnul "=" intre educatie si cititul de literatura? Un om educat este un om care stie, in primul rand, pe ce lume traieste. El stie ce inseamna comportamentul social, ce inseamna respectarea legilor, cum isi poate exprima nemultumirile, care sunt mecanismele democratice etc. El pricepe diferentele dintre stanga si dreapta, stie care promisiuni pot fi tinute si care nu, e responsabil, intelege progresul, are o viziune. Ori toate astea nu le iei din Cosbuc, Papasha. Astea le iei din scoala, acolo unde scoala este serioasa, unde sistemul este pus la punct, unde statul este responsabil, unde conducatorii sunt ei insisi persoane educate, nu niste spermatozoizi accidentati precum cei din cuplul comico-fantezist Antonescu-Ponta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Moncher, eu cred, sincer, ca tu iti cauti, din cind in cind, cite un vint numai ca sa ai incotro iti indrepta jetul. Cred, cu alte cuvinte, ca iti asumi cite o idee evident inepta si mergi pina-n pinzele albe ca s-o aperi numai pentru a-ti cristaliza sistematic convingerea ca esti ultimul cruciat al cauzelor pierdute.

    Zici: domne, aia care au votat in 2012 au fost needucati. Adica nu prosti, ca tu nu esti asa radical ca idolul tau, Banciu, sa-i faci pe toti prosti, dar fara scoala. De aia au votat cum au votat. Si eu iti zic: n-ai dreptate, nu e logic. 1. Nu pot fi toti needucati. 2. Obligatoriu unii dintre aia care au votat "rau" in 2012 au votat "bine" in 2008. Atunci erau needucati sau erau educati? 3. Tre' sa fii educat sau nu ca sa stii ca ti-a mers rau sub un guvern anume? Adica tre' sa ai cunostinte de tot felul ca sa stii daca ti-e foame sau nu? 4. Daca citeau Cosbuc, daca rezolvau ecuatii de cutare grad, daca stiau unde e piramida lui Kheops, in fine, daca isi insuseau niste chestii care vin cu necesitate PRIN EDUCATIE, votau altminteri?

    Dupa care vii tu si-o intorci ca primele trei argumente sint circumstantiale si al patrulea e absurd, ca educatia nu inseamna aia, ci inseamna sa stii sa tragi apa la buda si sa nu treci pe rosu. Ca legile, ca bla-bla. In Germania toti sint educati, pentru ca toti au votat Merkel. Pentru tine educatia e demonstrabila prin vot iar votul prin educatie, fiindca iti place tie sa ramii in cerc. Bine domnule, stai in cerc, dar - repet - incearca totusi sa iti pui problema cum poate poporul roman sa fie educat in 2008 si needucat in 2012? De fapt, pentru tine se poate, ca doar tie ti s-a intimplat sa faci avere pe vremea lui Iliescu ca dupa aia sa le spui tuturor ca epoca aia a fost cea mai mare nenorocire pentru Romania. Pentru ca, vorba aia, banii sint una si principiile alta. Lucru cu care as fi de acord daca tu ai avea, efectiv, principii si nu halucinatii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Marea ta problema e ca nu realizezi ce e cu tine. De exemplu, nu iti dai seama ca detii o logica stramba cu care judeci lumea, asa incat demonstratiile celorlalti raman insurmontabile pentru intelegerea ta. Vezi doar cate o umbra si te repezi s-o faci praf, in vreme ce fiinta care lasa umbra aia trece mai departe fara sa te bage in seama si tu nici macar nu stii ca ea a trecut pe-acolo.
    Populatia Romaniei post-Ceausescu, indiferent cum a votat, cand a votat, unde a votat, cu cine a votat si ce mai vrei tu, a fost si este o populatie needucata. Votul populatiei needucate este rau indiferent de toate astea, pentru ca este un vot in necunostinta de cauza. Asta este o idee din categoria celor pe care logica ta partizana nu le poate intelege. In postarea mea, am facut o trimitere directa la aceasta idee, spunand ca si daca era Roberta, la fel as fi scris. Asadar: romanii voteaza prost intotdeauna, indiferent cu cine voteaza, pentru ca habar nu au ce voteaza, pentru ca pun stampila pe aia care i-au dat varza cu carnati, pentru ca dupa ce sunt inselati grosolan inghit minciunile de disculpare si voteaza iar, pentru o noua portie de varza cu carnati, cu aceiasi oameni. Spre deosebire de nemti, romanul are un singur criteriu de evaluare al unei guvernari: "mi-au dat sau nu mi-au dat". Mai departe de asta nu vad, exact ca tine. Prostia aia pe care o scrii fara sa gandesti ("cum poate poporul roman sa fie educat in 2008 si needucat in 2012?") nu arata decat cat esti de partizan si cum nu poti concepe o realitate altfel decat impartita intre "ai mei" si "ai tai". Ridica-te, papasha, daca mai poti, ca acusica esti mos si atunci degeaba iti da Dumnezeu intelegere, ca nu mai ai ce face cu ea.
    Cat despre faza cu "daca isi insuseau niste chestii care vin cu necesitate PRIN EDUCATIE", las-o jos, ca macane. Nimeni n-a zis ca astea nu vin prin educatie, eu doar ti-am explicat ca educatia nu e totuna cu cititul si stiinta rezolvarii ecuatiilor. Probabil ca ai realizat si tu ce enormitate ai fost in stare sa debitezi si acum incerci sa o dregi, numai ca incercarile astea sfarsesc intotdeauna prin a pune intr-o lumina si mai clara penibilul in care te-ai scaldat.
    Din pacate, intelectualii romani sunt in mare majoritate ca tine: au o idee fixa, un partizanat infipt in ei precum un cancer si asta ii impiedica sa inteleaga lucrurie, motiv pentru care si Romania ramane in cacat.

    RăspundețiȘtergere

După mine!