duminică, 26 ianuarie 2014

Faceti-va bine(323)

Turta
Denumire ştiinţifică: Carlina acaulis.
Denumire populară: ciurul zânelor.
Prezentare. Turta este o plantă erbacee perenă, din familia compozitelor. Se caracterizează printr-un rizom bine dezvoltat, de doi-trei centimetri grosime, şi o tulpină foarte scurtă. Frunzele, de culoare argintie, au formă ovală, fiind crestate puternic şi, totodată, „dotate” cu spini. Florile au culoarea albă şi formează un capitul, dezvoltându-se în perioada iulie-septembrie. Turta creşte în păşunile din zonele înalte, de obicei la munte. În unele ţări se găseşte şi în culturi, rizomul fiind folosit şi în alimentaţie. Pentru uz medicinal se recoltează rizomul şi rădăcinile. Perioada optimă de recoltare este primăvara sau toamna, când planta nu se află în perioada de vegetaţie. Se prepară infuzie, decoct, extracte, salate, tincturi. 
Substanţe active importante: ulei volatil, tanin, rezine, săruri minerale, inulină, substanţe amare, carlinina.
Întrebuinţări. Plantele medicinală renumită, turta este considerată, cel puţin în Occident, o plantă miraculoasă. Rădăcinile şi rizomul acestei plante sunt consistent aromatizate. Preparatele obţinute din rizomul şi rădăcinile de turtă au proprietăţi diuretice, laxative, sudorifice, antibacteriene, antiinflamatoare. Au şi proprietatea de a face poftă de mâncare, de a stimula sucurile gastrice. Preparatele din turtă sunt uşor de utilizat, fiind eficiente în afecţiuni gastro-intestinale, boli renale şi ale căilor urinare, boli ale ficatului şi, mai ales, în disfuncţionalităţi ale bilei, parazitoze intestinale, blocaje musculare, febre, tuse, răni şi ale afecţiuni ale pielii datorate agresiunii factorilor externi, colici abdominale. Extractele din turtă au întrebuinţări şi în industria farmaceutică, intrând în compoziţia unor medicamente. şi în industria farmaceutică, intrând în compoziţia unor medicamente.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!