vineri, 31 ianuarie 2014

Un model: pitecantropul sufletist

Una din marile aberaţii ale gândirii de tip comunistoid este cea a minimalizării defectelor prin raportare la calităţi (imaginare, de altfel). Am cunoscut fel de fel de dihănii patibulare de-a lungul anilor lui Ceauşescu, primari, prim secretari, miliţieni, directori, sindicalişti, activişti de partid, cu toţii nişte umflaţi lipsiţi de orice urmă de cultură, desensibilizaţi până la atrofie, care nu vorbeau ci lătrau, gata în orice moment de orice samavolnicie, dar care, vezi Doamne, erau, în fond, nişte sufletişti. Şi, desigur, fiind sufletişti, trebuia să le suportăm comportamentul de oameni ai cavernelor.
Am văzut astfel de dihănii şi după Revoluţie: escroci, primari, directori, patroni, politicieni, afacerişti, antenişti. Oameni fără niciun Dumnezeu, brute rupestre, analfabeţi cu diplome, pitecantropi cu un tupeu nemărginit, pe care însă apropiaţii îi descriu, ca şi acum treizeci de ani, ca pe nişte băieţi de treabă, care în cercuri restrânse, pentru cine îi cunoaşte, s-ar dezvălui a fi cu totul alt gen de oameni - sufletişti, desigur. Oare de ce înghit românii asemenea manipulări?
Fel de fel de mercenari ai dezinformării caută să ne convingă că românii nu sunt nici degeneraţi, nici proşti, nici iresponsabili, ci nişte oameni admirabili, plini de calităţi, sufletişti cu toţii. Ce nu înţeleg eu este cum se face că aceşti români excepţionali, minunaţi, păstrători ai unor valori perene pe care putredul Occident le-a pierdut demult, cum se face aşadar că aceşti români neasemuiţi greşesc întotdeauna, nefiind în stare să-şi aleagă ca reprezentanţi şi conducători decât nişte antropoizi siniştri de genul lui Nicuşor Constantinescu, Bunea Stancu, Verginel Gireadă, deputatul auto etc. etc. etc. Saurianul Bunea Stancu, spre exemplu, este preşedinte al CJ Brăila de zece ani, aşadar a fost ales de trei ori la rând. De Mazăre de la Constanţa ori de Oprişan de la Vrancea nici n-are sens să mai discutăm. Şi atunci?
Răspunsul meu este simplu: lipsa cronică a educaţiei. Oricât ai fi tu de păstrător al valorilor eterne, oricât de sufletist, altruist şi plin de bun simț, dacă eşti needucat tot la nivelul comunei primitive trăieşti. Şi atunci n-o să alegi niciodată decât unul de-al tău, un deputat auto sau un Bunea Stancu.


Un comentariu:

După mine!