joi, 27 februarie 2014

Faceti-va bine (337)

Ventrilica
Denumire ştiinţifică: Veronica officinalis.
Denumire populară: stratorică.
Prezentare.  Ventrilica,  o  erbacee  cu  tulpină  păroasă,  culcată,  dar  cu  lăstari verticali, face parte din familia scrofulariaceelor. Ramurile verticale poartă pe ele florile, grupate  sub  formă  de  ciorchine.  

Culoarea  acestor  flori  este  albastră,  albă  sau  alb-trandafirie, cu nişte dungi de nuanţă închisă. Florile de ventrilică apar în lunile iunie şi iulie. Fructul acestei plante este o capsulă. Ventrilica poate fi întâlnită în zona dealurilor, dar şi în zonele alpine – prin păduri, la marginea pădurilor şi în tufărişuri. Pentru aplicaţii medicinale se recoltează rădăcinile, rizomul şi vârfurile cu flori. Se prepară infuzie, decoct, extract, macerat.
Substanţe active importante: taninuri, substanţe amare, ulei volatil, saponozide, flavone, glicozide.
Întrebuinţări. Preparatele pe bază de ventrilică sunt recomandate în combaterea pietrelor la rinichi sau la bilă, în afecţiuni ale ficatului şi ale bilei, în spasme abdominale şi deranjamente stomacale şi intestinale, în boli ale articulaţiilor şi în dureri de oase (reumatisme), în afecţiuni ale căilor respiratorii (astm, bronşită), precum şi în afecţiuni dermatologice.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!