miercuri, 12 februarie 2014

Faceti-va bine(331)

Urzica
Denumire ştiinţifică: Urtica dioica.
Denumiri populare: urzică de pădure, urzică creaţă.
Prezentare. Urzica este o erbacee perenă din familia urticaceelor. Tulpina şi frunzele sunt acoperite cu perişori urticanţi, a căror atingere provoacă băşicarea pielii şi mâncărimi. Poate ajunge şi până la un metru înălţime. La maturitate, tulpina de urzică este fibroasă. Urzica poate fi întâlnită pe terenuri virane mai puţin expuse la soare, la marginea pădurilor, prin gardurile dintre gospodării, în locuri părăsite joase şi umede, pe locuri de case dezafectate şi stâni dezafectate. 
Atunci când este foarte tânără şi plină de sucuri, urzica are valoare alimentară. Mai importantă decât valoare alimentară a urzicii (deloc de neglijat) este, însă, valoarea medicinală. Pentru uz medicinal se culeg frunzele şi rădăcinile. Din aceste părţi ale urzicii se prepară infuzie, dar şi decoct, sirop, suc proaspăt, loţiune tonică, piure de urzici.
Substanţe active importante: un grup de vitamine (B12, C, E, B2, K), ulei esenţial, ulei gras, provitamina A, siliciu, acid galic şi acid formic, mucilagii, lecitină. Perişorii urzicanţi conţin histamină, acetilcolină, dar şi o substanţă ce determină contracţia muşchilor netezi. Se spune că urzicăturile ar fi provocate de amestecul de acetilcolină şi histamină. Din punct de vedere al compoziţiei chimice, urzica rămâne încă un teren necunoscut – multe alte substanţe din compoziţia acesteia nu au fost încă identificate şi studiate.
Întrebuinţări. Urzica este considerată o plantă medicinală excepţională. Are proprietăţi diuretice, astringente, antiseptice, depurative, emoliente, expectorante, hemostatice, tonice, revitalizante, detoxifiante, antidiareice, vitaminizante, hipoglicemiante, cicatrizante, declorurante, antitusive, dar şi hrănitoare. În tabloul afecţiunilor în care urzica are aplicaţii terapeutice sunt cuprinse nu mai puţin de 20 de denumiri, fapt rar întâlnit printre plantele medicinale. Urzica este, practic, una dintre cele mai complete plante medicinale. O descoperire importantă este cea privind rolul urzicii în stimularea creşterii părului, în revigorarea podoabei capilare. Cu suc de frunze proaspete de urzică se poate face o detoxifiere majoră a organismului. De asemenea, urzica impulsionează activitatea ficatului, precum şi pe cea din tractul gastro-intestinal. Preparatele de urzică se aplică în dizenterie, reumatism, litiază renală, gută, bronşite, hemoroizi, hemoragii interne, hemoragii uterine, tulburări digestive, avitaminoze, diabet zaharat, răni greu vindecabile, ulcer varicos, supuraţii, obezitate, eczeme rebele, psoriazis, seboree, mătreaţă, precum şi în cura depurativă şi revitalizantă de primăvară. Urzica este un element hrănitor de un mare ajutor în refacerea organismului. Alte afecţiuni în care urzica are un rol benefic notabil: diabetul, afecţiunile hepatice şi biliare, deranjamentele stomacale şi intestinale, inflamarea căilor respiratorii.

Urzica moartă
Denumire ştiinţifică: Lamium album.
Denumire populară: urzică albă, sugel alb.
Prezentare. Urzica moartă este o erbacee perenă, din familia labiatelor, înălţimea ei ajungând până la 70 cm. Are un rizom şi chiar stoloni subpământeni. Tulpina şi frunzele sunt păroase. Urzica moartă înfloreşte în lunile aprilie, mai şi iunie, florile fiind albe sau uşor gălbui. Urzica moartă creşte în flora spontană şi este uşor de identificat. Poate fi întâlnită în locuri umbroase sau relativ umbroase – pe marginea drumurilor, la margine pădurilor, pe taluzuri, în tufărişuri, pe lângă ziduri şi garduri vechi. Pentru uz medicinal se recoltează partea aeriană a plantei, din care se prepară infuzie şi decoct. 
Substanţe active importante: săruri de potasiu, acid galic, ulei volatil, saponine,tanin, glucozide.
Întrebuinţări. Preparatul de urzică moartă este astringent, diuretic, uşor sedativ, expectorant, emolient, vasoconstrictor, antiinflamator, depurativ. Se foloseşte în curele de tratament împotriva hipertrofierii prostatei, în curele împotriva insomniei, în bronşite, abcese, ulcere, cistită, menstruaţii dureroase (spălături vaginale), varice, plăgi supurante. Urzica moartă este utilizată atât în tratamente medicinale, cât şi în industria farmaceutică – pentru producerea de medicamente.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!