vineri, 14 februarie 2014

Faceti-va bine (333)

Vanilia
Denumire ştiinţifică: Vanilia planifolia; Vanilia pompona.
Prezentare. Vanilia este o plantă tropicală, originară din America Centrală. Se prezintă ca un arbust agăţător, fiind o liană din familia orhideelor. Are tulpini lungi până la 100 de metri, lemnoase, care se fixează de arborii din pădurea tropicală, planta ajungând, în cele din urmă, să se hrănească în mod parazit. În aceste condiţii, rădăcina „vrejului” de vanilie se atrofiază. 
Florile vaniliei au culoare albă. Fructul este o capsulă alungită, sub forma unei păstăi, în care se află vanilina. Această vanilină va ajunge, însă, la mirosul şi calităţile pe care le cunosc consumatorii, numai dacă fructul este supus fermentaţiei. Pentru preparate medicinale se folosesc fructele.
Substanţe active importante: vanilozidă, piperonal.
Întrebuinţări. Vanilia are efecte tonice, stimulative şi afrodiziace. Tonifică activitatea gastro-intestinală, intensifică activitatea bilei, impulsionează activitatea rinichilor şi a căilor urinare, fiind, totodată, şi un dezinfectant activ. Vanilia este cunoscută şi ca depurativ pentru căile respiratorii, îmbunătăţind funcţionarea acestora.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!