miercuri, 19 martie 2014

Bataie in sediul politiei

S-au umplut ecranele de imagini ale unor palme, pumni si suturi aplicate de seful politiei din Piatra Neamt unei fete de 14 ani. Individul ii trage cateva bucati, nici prea-prea nici foarte-foarte, dupa care o apuca de par si o scoate din camera respectiva. Ce mi se pare interesant e ca individul stia foarte bine ca este filmat dar l-a durut fix in pix de amanuntul asta. De aici, se poate deduce ca dumnealui este un zbir fara pereche, care nu avea nicio indoiala ca nimeni pe lume nu va avea curajul sa faca publice imaginile luate de camera de supraveghere. 
Iata insa ca imaginile au aparut pe internet. Se vede clar cum seful politiei ii carabaneste fetei cu pricina niste zmetii, sub ochii altui politist. Din pacate, nu se aude ce vorbesc ei acolo. Poate ca romanii ar putea fi inca si mai impresionati daca ar auzi cum se tanguieste fata aia: "nu mai da, te rog," sau alte chestii asemanatoare.
Ce-i drept, fata de 14 ani care o incaseaza de la politistul sef nu e chiar usa de biserica. Ea face parte dintr-o retea care se ocupa cu furturile. Asa ca mi se pare prea de tot sa-i aud pe reporterii indignati vorbind despre "copilul nevinovat" etc. Nu, fatuca aia e departe de a fi un copil nevinovat, e o hoata de profesie si, daca ar trai intr-o societate musulmana, pentru faptele ei nu s-ar alege cu trei palme si un sut in cur, ci cu mana retezata. 
Dar asta nu inseamna ca sunt de acord cu metodele politistului moldovean. Nici vorba. Traim intr-o societate in care drepturile omului reprezinta mai mult decat o snoava. Asa incat niciun roman nu are dreptul sa-l pocneasca pe altul. Punct. 
Ma amuza insa indignarea de care sunt cuprinsi tot felul de politicieni, sindicalisti si alti oportunisti. Imediat au sarit sa-l infiereze pe seful politiei, sa-i ceara demisia, sa solicite masuri ferme, etc. Rahat. Asta nu e decat un mod de a incerca sa se ascunda realitatea: peste tot, in fiecare post de politie din tara noastra, probabil fara exceptie, oamenii sunt maltratati de politisti. Nu am nicio indoiala in privinta asta. Si sunt convins ca daca as sta de vorba cu un politist din astia batausi, daca mi-ar povesti cate se intampla si cum se rezolva lucrurile mai degraba cu bataia decat cu legea, as incepe sa ma intreb: oare nu asa stau lucrurile in realitate? Nu cumva exista oameni care nu pot fi "rezolvati" altfel decat cu suturi in ficat? 
Raspunsul este limpede: da, exista astfel de oameni. Orice le-ai face, ii doare-n cot, dar daca bati pana fac pe ei, incepe sa le fie frica. Cu toate astea, nu pot fi de acord cu bataia. Sub nicio forma. E ca si cum ai spune ca exista bolnavi care nu pot fi "rezolvati" decat prin eutanasie. Sunt convins ca e asa. Dar nu inseamna ca sunt de acord cu eutanasierea acelor bolnavi. Cred ca trebuie sa incercam in continuare sa gasim metode de a-i vindeca. Si la fel cred ca inclusiv pentru infractorii la care acum nu functioneaza decat bataia, pana la urma s-ar putea gasi solutii. Vorba lui Nansen: "Ai reusit? Continua! N-ai reusit? Continua!"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!