duminică, 9 martie 2014

Faceti-va bine (343)

Viţa de vie
Denumire ştiinţifică: Vitis vinifera.
Prezentare. Viţa de vie este unul dintre cei mai cunoscuţi arbuşti, fiind, se pare, printre cele mai vechi plante cultivate de om. Face parte din familia vitaceelor şi se remarcă prin lungimea impresionantă a ramurilor sale, până la 20 de metri. Viţa de vie are o rădăcină foarte puternică. Tulpina, adică butucul viţei de vie, se remarcă prin consistenţă, grosime şi multe noduri. Ramurile sunt relativ subţiri, lemnificate şi flexibile, târâtoare, agăţătoare. Aceste ramuri se mai numesc şi lujeri. Frunzele viţei de vie au formă de inimă, rareori fiind lobate. Viţa de vie înfloreşte primăvara, inflorescenţele fiind sub formă de racem. Florile au, de obicei, o culoare galben-verzuie. Fructele nu sunt altceva decât binecunoscutele bobiţe (bace), dispuse în struguri. 
Partea strict medicinală a viţei de vie nu sunt, totuşi, strugurii, deşi şi aceştia au, potrivit ultimelor descoperiri, proprietăţi medicinale excepţionale – vinul însuşi fiind considerat, de multă vreme, aliment şi medicament. Valoare medicinală au frunzele viţei de vie, din care se prepară mai multe feluri de infuzie, decoct, ceaiuri medicinale în amestec cu alte plante.
Substanţe active importante: zaharoză, dextroză, vitamina C, tanin, inositol.
Întrebuinţări. Preparatele din frunzele viţei de vie sunt un agent de regularizare şi reechilibrare a circulaţiei sanguine – atât la nivel central, cât şi periferic. Totodată, aceste preparate au proprietăţi astringente şi diuretice. Flebita este o afecţiune în care preparatele din frunze de viţă de vie sunt recomandate de multă vreme, accentul fiind pus mai ales pe tratarea urmărilor acestei boli. De asemenea, preparatele din frunze de viţă de vie se folosesc şi în tratamentele împotriva hemoroizilor şi a varicelor, cât şi în tulburări de menopauză. Folosite adesea în alimentaţia curentă, frunzele de viţă de vie sunt, prin urmare, şi agenţi cu efecte medicinale dintre cele mai favorabile.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!