miercuri, 12 martie 2014

Faceti-va bine (345)

Volbura
Denumire ştiinţifică: Convolvulus arvensis.
Denumiri populare: rochiţa rândunicii, poala rândunicii, poala Maicii Domnului, adormiţea.
Prezentare. Volbura este o plantă târâtoare-agăţătoare, cu o tulpină lungă de un metru şi chiar mai mult. Este o plantă erbacee, perenă, des întâlnită în zona de câmpie şi deal – pe terenuri agricole, prin pârloage, pe marginea drumurilor. Face parte din familia convolvulaceelor. 
Volbura înfloreşte toată vara şi aproape toată toamna. Florile sunt albe sau roz şi au formă de pâlnie (o pâlnie de gramofon în miniatură). Interes  medicinal  prezintă  toată  planta,  care  se  administrează  mărunţită,  în amestec cu miere, sau sub formă de tinctură. Din rădăcina şi tulpina de volbură se fac ceaiuri laxative.
Substanţe active importante: doi compuşi specifici – convolvulina şi jalapina, precum şi taninuri, săruri minerale, vitamina C. Jalapina – un glucozid – se manifestă ca agent laxativ.
Întrebuinţări.  Preparatele  pe  bază  de  volbură  au  o  mare  putere  de  purgaţie, antrenând benefic chiar şi bila, în activitatea sa de secreţie şi eliminare. Acţiunea de curăţire a tractului gastro-intestinal şi, în general, a zonei abdominale, este însemnată şi,  de  aceea,  preparatul  de  volbură  este  recomandat  în  constipaţii  şi  dischinezii biliare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!