duminică, 16 martie 2014

Faceti-va bine (348)

Zămoşiţa
Denumire ştiinţifică: Hibiscus trionum; Hibiscus ternatus.
Denumire populară: macul ciorii.
Prezentare. Zămoşiţa este o erbacee din familia maivaceelor. Tulpina, ramificată de la bază, ajunge până la 80 cm înălţime, fiind acoperită cu perişori tari. Frunzele, păroase şi peţiolate, au formă lobată sau penată. Florile, care se dezvoltă din iunie şi până  în septembrie,  au  culoarea  galben-deschis şi mijlocul  purpuriu. 

Fructul este o capsulă. Această plantă care este, de fapt, o buruiană, apare îndeosebi în culturile legumicole, dar şi în pârloage sau pe terenuri înţelenite.Pentru uz medicinal se recoltează părţile aeriene ale plantei. Se prepară infuzie, decoct, extract.
Substanţe active importante: flavone, săruri minerale, arabinoză, ramnoză.
Întrebuinţări.   Preparatele   pe   bază   de   zămoşiţă   au   proprietăţi   depurative, laxative,  diuretice,  antiinfecţioase  şi  antiinflamatoare.  Cel  mai  cunoscut  preparat  – ceaiul de zămoşiţă – este recomandat în boli ale rinichiului şi ale căilor urinare (mai ales pentru combaterea depunerilor, pietrelor), în afecţiuni reumatice, cistite, abcese. Unii specialişti recomandă zămoşiţa şi în tratarea ulcerelor şi a iritaţiilor stomacale şi intestinale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!