miercuri, 19 martie 2014

Mici intamplari cu animale (204)

Mergeam călare pe un plai nebătătorit încă în anul acela de oieri, ca să străbat pînă la o colibă din apropierea unei tăieturi, în care voiam să aştept un căprior. Deodată calul dă semne de nelinişte, sforăie, se opreşte. Nu observ nimic, nu aud nimic. Dar calul, cu simţurile lui mai agere, nu se putea înşela; era ceva. Am descălecat, am priponit calul şi în curînd am găsit cadavrul unui căprior. Avea corniţele curăţite de moţ — era prin 10 mai — era aproape complet năpîrlît, căprior în toata puterea. Putea să fie căzut cel mult de o zi — nu avea niciun semn de descompunere. 
L-am cercetat, ca să aflu care a putut fi cauza morţii; bănuiam braconieri. In loc de rană de împuşcătură am găsit ceva surprinzător. Căpriorul avea răni pe greabăn, la gît în partea de sus îi era sfîşiată artera, din care cursese sînge mult. Am găsit apoi pe spate rănile făcute de pasăre de pradă.
Deci căpriorul adult a fost omorît de o pasăre de pradă. Putea fi vorba numai de acvilă de piatră (Aguila chrysaetos) sau, mai puţin probabil, de buhă mare (Bubo bubo). Rănile erau atît de caracteristice pentru o pasăre răpitoare, încît nici vorbă să fi fost atacatorul lup sau rîs. Dar oare cum s-a încumetat acvila (şi mai ales buha) să atace căprior mare? Şi de ce s-a mulţumit să-l omoare, fără să se fi ospătat cît de puţin? Să fi fost căpriorul bolnav, lînced?
Cum s-a săvîrşit tragedia, putem ghici cu multă probabili­tate. Am găsit un loc, unde căpriorul a scăpătat şi a lăsat sînge mult. Pasărea s-a înfipt cu ghearele în spinarea lui şi a început să-i taie cu ciocul artera jugulară. Această operaţie nu se putea face prea repede şi, desigur că ţapul, chiar bolnav, a alergat mult cu moartea în spate, încercînd să scape de duş­man, lucru care nu i-a reuşit. Sau doar în fuga lui a putut să intre prin vreun desiş, să treacă pe sub o creangă joasă, şter­gînd de pe el duşmanul, poate chiar rănindu-l în felul acesta. In acest caz s-ar explica de ce răpitoarea nu a mîncat din victimă, iar căpriorul cu artera sfîşiată a mai făcut oarecare drum, pînă să se scurgă de sînge şi să cadă.
Lucru rar: căprior adult omorît de pasăre de pradă.
Ionel Pop - Instantanee din viata animalelor


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!