vineri, 30 mai 2014

Despre lipsa de educatie

Am urcat pe acest blog o serie de articole grupate sub titlul generic "Romania needucata". In fiecare dintre episoade am plecat de la cate un caz concret, in general al unui personaj public, care fie a ajuns sa ocupe pozitii la care nu-l indreptateste nimic, fie a dobandit o imagine complet deformata in mintea oamenilor. Am pus toate pe seama lipsei de educatie a romanilor. Ce nu am facut, a fost sa precizez foarte limpede ce inteleg eu prin lipsa educatiei.
Unii dintre cei care au citit articolele mele considera ca a fi educat inseamna sa fii citit. Pentru ei, un om care a citit Caragiale, Marquez, Tolstoi etc, care stie cate ceva despre Platon si care spune "pardon" cand te-a incomodat fara sa vrea, este un om educat. Altii considera ca a fi needucat e totuna cu a fi incult. Si bineinteles cu totii se supara daca se simt incadrabili in categoria needucatilor despe care vorbesc eu. Dar lucrurile nu stau nici pe departe asa. Atunci cand vorbesc de lipsa educatiei in chestiuni legate de vot, politica, sustinere etc, eu am in vedere o educatie specifica: aceea de care este nevoie pentru a fi un bun cetatean.
In vremea primilor mei ani de scoala, exista o materie numita "educatie cetateneasca". Acolo invatai ca exista o constitutie, legi, norme de comportament etc. Din pacate, acele ore erau concepute in asa fel incat sa te formeze pentru a deveni un cetatean comunist. Dar ideea in sine este buna. Opinia mea este ca in Romania ar trebui sa fie reintroduse orele de educatie cetateneasca si acolo copiii sa invete ce sunt partidele, ce este votul, ce este constitutia, ce este UE, ce sunt drepturile omului si multe multe altele. In acest fel, peste numai cateva cicluri electorale, am putea avea un vot exercitat in cunostinta de cauza intr-o mult mai mare masura decat acum.
Ei bine, in lipsa acestor ore de educatie cetateneasca, romanii, in marea lor majoritate sunt needucati. Ei stiu limbi straine, geografie, calculatoare, biologie, matematica etc. Dar sunt needucati cand vine vorba despre functionarea lumii moderne. Ei nu au habar de ce trebuie sa te duci la vot, de ce este bine sa stii care este rostul votului, pentru ce anume ii votezi pe oamenii respectivi, ce ar trebui ei sa faca daca ajung acolo unde apeleaza la tine sa-i trimiti, de ce ar trebui sa stii ce-au facut candidatii inainte de a candida, care sunt principalele diferente dintre marile doctrine politice, cum se raporteaza partidele la cateva chestiuni fundamentale, cum ar fi proprietatea, care este rostul justitiei si altele. Daca nu ai habar de toate astea, esti cetatean needucat. Nu esti incult, dar esti needucat. Exact cum daca ai citit toti filosofii din lume si toate romanele marilor scriitori, dar nu stii ca anumite boli se transmit pe cale sexuala, esti needucat si ai nevoie de ceea ce se numeste educatie sexuala. 
Dar cum sa devii un cetatean educat daca scoala nu se ocupa de asta? Raspunsul este simplu: trebuie sa te auto-educi. Te poti forma ca cetatean informandu-te. Exista oameni care stau pe Internet multe ore in fiecare zi, dar nu vor sa aloce nici macar un minut auto-educatiei cetatenesti. Exista mii de site-uri de unde oricine doreste poate sa afle informatii utile in directia asta. Exista forumuri serioase unde poti pune intrebari. Este usor si nu necesita mai mult de jumatate de ora pe zi. Unii romani fac asta si se auto-educa. Foarte multi, din pacate, sunt ceea ce am numit "vazduhisti": pe ei nu-i intereseaza toate aceste probleme, ci exclusiv mica lume in care se invart ei si familia lor. Ei nu se gandesc niciodata ca peste un numar de ani, in aceasta lume vor trai nepotii nostri si ca este important ca noi sa facem ceva, cat ne sta in stare, pentru ca ei sa duca o viata cu mult mai buna decat copiii de azi. Acestor oameni le place sa citeasca literatura in care personajele mor eroic, sacrificandu-se pentru urmasii lor, dar nu sunt dispusi sa faca, la randul lor, macar efortul de a se auto-educa pentru a merge apoi la vot in cunostinta de cauza, gandindu-se la urmasii lor. Dupa razboi, germanii ajunsesera sa manance de prin gunoaie, dar prin vointa si responsabilitate (si cu ajutor american), au ajuns astazi cea mai puternica natiune a Europei. Au muncit pe branci zi de zi pentru viitorul tarii lor si au reusit, iar vazduhistii nostri nu vor nici macar sa stea comod pe net, cu cafeaua in fata, sa se puna la punct cu functionarea lumii in care traiesc si, odata la patru ani, sa voteze in cunostinta de cauza.
Asa stau lucrurile si asa vor ramane, din pacate, atata vreme cat vom fi condusi de oameni care au tot interesul sa ne tina in stare de cetateni needucati, ca sa ne poata manipula asa cum vor ei.. Drept care romanii vor vota multi ani de-aici inainte pe criterii halucinante (votez cu X ca a jucat in filme, sau votez cu Y pentru ca stie sa se imbrace elegant).
In concluzie, prin romani needucati inteleg romani lipsiti de educatie cetateneasca. Nu inculti, nu nescolarizati, nu nemanierati etc. Doar lipsiti de educatie cetateneasca. Si cred ca este mare pacat ca un om care a facut un liceu, o facultate, care a citit, care stie sa se poarte in societate, care poate discuta teme de psihologie, cultura, filosofie etc, un om ca acesta sa fie lipsit de educatie cetateneasca si sa nu se duca la vot ori, daca se duce, s-o faca pentru a sustine candidatul care seamana cu Richard Gere


2 comentarii:

După mine!