marți, 3 iunie 2014

Neseriozitatea la romani

Ceea ce le lipseste romanilor aproape cu desavarsire este seriozitatea. Nu ma refer la expresia fetei, ci la pornirea de a lua lucrurile in serios, indiferent ca e vorba de o treaba marunta care trebuie facuta prin casa, ori de activitatea guvernului. Pur si simplu, ai nostri nu dau doi bani pe ceva si asta ne pierde ca neam, pentru ca nu exista nicio metoda ca un popor neserios sa devina serios. Asta e destinul nostru.
Ma uitam pe comentariile forumistilor dupa vizila la Bucuresti a vicepresedintelui american, Joe Biden. Aproape in exclusivitate, a fost vorba despre opinii lipsite de substanta, dar impanate cu jocuri de cuvinte complet gratuite, de la Joe Bideu, pana la Ion Bidon. Eu nu sustin ca a stalci numele unui om este o activitate ilegala sau imorala. Poti sa faci asta cu numele oricui, de la ultimul gropar betiv si pana la presedintele SUA. Chestia e ca asta nu dovedeste nimic si nu rezolva niciun fel de problema. Ce vrea romanul sa demonstreze atunci cand scrie pe un forum despre vizita lui Biden la Bucuresti si nu-l scoate pe respectivul din Mos Tagarta si Ion Bidon? Influenteaza el in vreun fel macar traiectoria unei muste dintre cele care zboara prin preajma locului unde Biden se intalneste cu Basescu ori cu Ponta? Ne face el pe noi, ceilalti, sa descoperim dintr-odata ca Biden e altcineva decat credeam pana atunci? Ne devoaleaza niscaiva legaturi oculte intre Obama si Putin? Nimic, pur si simplu: a scrie in acest fel despre Biden sau despre oricine altcineva nu produce niciun fel de efect.
Poate ca unul dintre cei care scriu in aceasta maniera, daca ar fi intrebat, ar spune ca nici textele celorlalti, care scriu Joe Biden si nu Ion Bidon, nu produc niciun fel de efecte. Dar asta este un punct de vedere gresit. Sa ne inchipuim ca 100 de milioane de oameni ar scrie pe forumuri texte in care ar folosi o porecla, de pilda Bearack Nobama. Ar putea avea asta vreun efect, ar putea determina administratia americana sa actioneze intr-un fel sau in altul? Parerea mea este ca nu. In schimb, daca 100 de milioane de oameni ar scrie documentat, la obiect si cu seriozitate despre un subiect, ei ar avea toate sansele de a determina o schimbare. Aici sta diferenta. E foarte usor sa stalcesti numele unui personaj public, totul e sa-ti pui intrebarea: la ce foloseste asta
Romanii nu sunt obisnuiti sa discute un subiect cu argumente pro si contra, exprimate in cunostinta de cauza. Ei se reped sa jigneasca, sa faca glume mai mult sau mai putin reusite, sa lanseze aluzii sexuale si, aproape fara exceptie, sa acuze existenta unui complot, a unor intelegeri secrete, sa transfere discutia in zona imponderabilului, acolo unde nu e nevoie de argumente ci exclusiv de impersonalul "se stie". Cu acest "se stie" poti sustine orice fel de aiureli si asta fac romanii intr-o veselie, ca niste adevarati poeti ce s-au nascut.
De ce suntem noi asa? O intrebare la care eu zic ca raspunsul nu e chiar asa greu de dat. Nu trebuie sa invinovatim stelele ori pe Dumnezeu. Cred ca in anumite conjuncturi din trecut, luarea in deradere a tot ce misca a fost o solutie. In numai cateva generatii, ea a putut deveni o atitudine generala a romanilor, care apoi s-a transmis din tata-n fiu, chiar daca nu ar mai fi fost nevoie de ea. Si astazi, zeflemisirea continua. Copiii nostri ne aud pe noi facand glume deocheate, injurandu-ne sefii, facand jocuri de cuvinte cu tenta sexuala. Ce-ar putea ei sa faca altceva decat sa ne imite si sa perfectioneze metodele noastre de persiflare si luare la misto? Ne multumim sa stim ca nu-i invatam sa fure, sa fie violenti, sa fie lenesi. Dar nu ne gandim ca luand totul "a la legere" in fata lor, ii pregatim pentru a deveni adulti lipsiti, ca si noi, de seriozitate.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!