joi, 4 septembrie 2014

Un contraexemplu la atotputernicia lui Dumnezeu

Ar fi putut Dumnezeu să ne înzestreze cu capacitatea de a şti cu exactitate momentul în care vom muri? Dacă el este atotputernic, răspunsul nu poate fi decât pozitiv: DA, Dumnezeu ne-ar fi putut crea în aşa fel încât să ştim că vom muri cu un anumit interval de timp înainte ca respectivul eveniment să aibă loc. Ei bine, dacă s-ar întâmpla asta, Dumnezeu ar ajunge într-o situaţie fără ieşire.
Să zicem că un anume Ionescu ar afla, pe 1 ianuarie, că o să moară peste o lună, adică pe 1 februarie. Numai că Ionescu nu e de acord să trăiască o lună chinuindu-se cu gândul că va muri, că va putrezi etc. Aşa că el va decide să se sinucidă. Pe data de 2 ianuarie, Ionescu trece la fapte. Îşi trage un glonţ în cap imediat după ce a înghiţit o mare cantitate de otravă şi s-a aruncat de pe o clădire înaltă în faţa unui tren. Adică, mă-nţelegeţi, Ionescu vrea să fie absolut sigur că nu ratează. Ionescu moare. Dar înainte de a se sinucide, el lasă un bilet în care îşi explică gestul: „Ieri am aflat că o să mor peste 30 de zile şi nu vreau să aştept atât”.
Cineva care citeşte biletul de adio îşi pune întrebarea firească: a minţit Dumnezeu, sau n-a ştiut ce va face Ionescu? Prima varianta e absurdă, Dumnezeu nu minte, doar el este Adevărul. Rămâne varianta a doua: Atotștiitorul n-a ştiut ce va face Ionescu. Omniscientul nu cunoaşte, în realitate, viitorul. Ori asta este iarăși absurd! Cel care ştie tot, trebuie să ştie şi ce va face Ionescu. Din dilema asta se poate ieşi într-un singur mod: acceptând că Dumnezeu NU ne-ar fi putut crea ca fiinţe capabile să-şi cunoască dinainte momentul morţii. Dar dacă nu ar fi putut.... înseamnă că el nu este atotputernic.
Na belea!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!