marți, 11 noiembrie 2014

Excesul de corectitudine

Exista persoane a caror problema este excesul de corectitudine. Ceea ce au inteles ele din functionarea democratiei este ca oricine are dreptul sa aiba orice parere cata vreme nu incalca vreo lege. Spre exemplu, oricine e liber sa exprime opinia ca PSD este un partid de gentlemani care slujesc principii morale. Insa cine doreste, poate sustine linistit ca PSD e un partid de mafioti pusi pe furat. Oamenii despre care vorbesc, se revolta atunci cand unul ca Beligan este pus la colt pentru sustinerea publica a lui Ponta. Cum adica - intreaba ei - marele actor nu are si el dreptul la opinie? Apoi aduc argumentul suprem: "Adica e OK ca Rebengiuc să-l susțină pe Iohannis, dar e de căcat ca Beligan să-l susțină pe Ponta?"
Acest mod de a pune problema isi gaseste adepti printre cei care il sustin pe Ponta si printre cei care sufera de exces de corectitudine. Acestia din urma sunt oameni care nu analizeaza nimic altceva decat aspectele formale. Are dreptul oricine sa sustina orice parere care nu incalca legea? Are. Atunci ala care sustine Ponta e egal cu ala care sustine Iohannis. Punct. Sa ne inchipuim atunci ca ar candida in turul al doilea Vadim Tudor si Dan Puric. Ce-ar face maniacii corectitudinii in situatia asta? Va spun eu: ar reaminti ca orice roman are dreptul la opinie, asadar cei care il sustin pe Vadim sunt egali cu cei care-l sustin pe Puric. Daca eu m-as apuca sa scriu ca Vadim este un extremist nationalist periculos, care ne-ar putea izola in Europa si ca nu trebuie sa-l sustina nimeni, voi primi palme dupa ceafa: "Adica e OK ca Rebengiuc să-l susțină pe Puric, dar e de căcat ca Mitura Arghezi să-l susțină pe Vadim?"
Corectitudinea in exces este foarte riscanta. Prin ea pot ajunge la putere oameni periculosi, puterea poate fi preluata de forte politice anti-democratice. Asa ca eu le spun maniacilor corectitudinii: deschideti ochii bine, stimabililor, pana nu o sa fie prea tarziu. Si da, e OK sa-l sustii pe Iohannis si nu e OK sa-l sustii pe Ponta, chiar daca ai dreptul la opinie. Pentru ca opinia ta poate sa fie proasta, gresita, influentata de profesionisti ai manipularii. 
Cat de dificil e sa intelegeti, fratilor, ca PSD este un partid al coruptilor si ca Ponta e garantul continuarii unui sistem mafiot, in care hotii fac averi din banii statului?  Si cat va este de greu sa realizati ca in partea cealalta, a celor care sunt contra PSD, se afla oamenii care vor justitie independenta si orientare pro-europeana?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!