sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Rosu absolut

Exista in Romania doua judete rosii in totalitate. Numele lor: Mehedinti si Giurgiu. Nici macar una singura dintre localitatile lor nu a votat majoritar pentru Iohannis. Exista si un judet ale carui localitati au votat pana la ultima impotriva lui Ponta - e vorba despre Harghita. In Arges, gasim o singura localitate in care a castigat Iohannis: Poienarii de Arges. In Vaslui e rosu peste tot, mai putin la Pungesti. Alba ar fi fost complet albastru daca nu era comuna Bucium. Toate acestea au cu siguranta explicatii care tin de factori locali. Ceea ce ma intereseaza pe mine este cazul judetelor Mehedinti si Arges.
Fiecare dintre cele doua judete a fost condus, la nivel de consiliu judetean, de cate un pesedist penal, corupt pana in maduva oaselor, rapace si abuziv. La Mehedinti celebrul Duicu, la Arges nu mai putin celebrul Nicolescu. Toata tara a putut afla ce matrapazlacuri au facut astia doi, ce acte de coruptie, ce trafic de influenta. Ei bine: de ce, in aceste conditii, mehedintenii si argesenii au votat Ponta intr-o asemenea masura? Asta in vreme ce alte judete conduse de penali corupti, puscariabili de calibru, au trecut in tabara de dreapta - vezi cazul Constanta.
Dupa mine, unul din raspunsurile posibile este lipsa de educatie. La Constanta, port european, influenta gandirii de tip liberal (concurenta, inovatie, initiativa personala) a fost cu mult mai importanta decat in cele doua judete care au prea putin contact cu lumea ne-controlatata de la centru. Dar asta functioneaza si pentru alte judete: Olt, Dolj, Valcea, Dambovita etc. Si acolo Ponta l-a infrant pe Iohannis, dar au mai existat si localitati care nu s-au inrosit in asemenea hal. Care sa fie explicatia? Probabil ca ferocitatea baronilor din acele judete n-a fost atat de mare precum a infractorilor Duicu si Nicolescu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!