miercuri, 4 februarie 2015

Si dacă Udrea are dreptate?

Indiferent  cine este Elena Udrea, indiferent ce a traficat, ce a furat - în ipoteza că a comis astfel de fapte, ea a făcut niște afirmații care trebuie luate in serios. Ele descriu un posibil model al lumii în care trăim si acesta nu este deloc unul care să-ți dea speranțe de mai bine.
Dar ce spune Udrea? Că dincolo de ceea ce vedem noi -  parlament, administrație locală și centrală, guvern, președinție, există o zonă a puterii care controlează tot ce mișcă în țara asta și care face bani grei din informațiile pe care le deține. Această zonă este inaccesibilă cetățenilor care o finanțează, are oameni pretutindeni - în presă, în magistratură, în partide și poate determina în orice moment căderea unui senator, a unui ministru, a unui judecător etc. Cei care conduc zona asta sunt corupți până în măduva oaselor, învârt sume imense de bani, controlează cea mai mare parte a economiei, înființează televiziuni, determină pierderea sau câștigarea alegerilor etc. Un adevărat coșmar. Elena Udrea spune că această zonă a puterii e zona serviciilor secrete. Dacă ne gândim bine, SRI este o instituție despre care publicul nu știe nimic, în afară de numele directorului ei. Până de curând, directorul se numea George Maior. L-am văzut de câteva ori pe acest om, prezentând niște rapoarte anuale. Ne spunea, pe un ton calm, măsurat, cu o figura impenetrabilă, că România a fost la un moment dat expusă unor riscuri, că au fost dejucate anumite tentative și cam asta era tot. Ditamai instituția pe care românii o susțin financiar din munca și banii lor, nu le poate da nici măcar niște nume, niște exemple concrete de acțiuni finalizate cu succes. Motivul? Totul este strict secret. Chiar anul acesta, George Maior ne-a spus că au fost preîntâmpinate câteva atacuri teroriste. OK, care e pericolul dacă ni s-ar spune și orașul unde era să fim loviți, numele celor care se pregăteau pentru asta și alte câteva amănunte, legate, insist, de fapte petrecute deja. Așadar, SRI există, are o activitate prodigioasă, dar noi, cei care scoatem banii de la teșcherea, nu putem să știm niciodată nimic. E normal să te întrebi: și dacă parte din ce spune directorul SRI este minciună? Dacă de fapt n-a fost prins niciun terorist?
Vedem azi cum corupția a pătruns pretutindeni: o sumedenie de parlamentari, miniștri, președinți de CJ, primari, sunt arestați pentru corupție. Mari afaceriști sunt aduși la DNA și dau cu subsemnatul. Judecători, inclusiv de la Curtea Constituțională, sunt puși sub acuzare. Pe ce ne putem bizui atunci când ni se spune că la SRI sunt numai și numai oameni integri, care trăiesc din salariu și nu au în cap decât binele și viitorul României? Este total absurd. La adăpostul secretului absolut, serviciile pot face absolut ce vor, pentru că au întotdeauna o acoperire. Cine-i controlează pe ofițerii serviciilor? Legea le da voie să înființeze societăți comerciale. Cine-i întreabă de sănătate dacă se duc să șantajeze cu scurgerea unor informații pe oricine care refuză să bage bani în acele societăți? Cum spunea cineva: dacă am avea în Parlament o comisie putenică de control al serviciilor, ai cărei membri să iasă public și să-i acuze pe acoperiți de abuzuri, cerându-le explicații pentru orice se petrece și amenință drepturile fundamentale ale cetățenilor, atunci am putea dormi liniștiți. Dar cine-i controlează pe cei din servicii? Cine-i ține sub presiune ca să lucreze corect și să nu-și depășească atribuțiile? Georgian Pop? Sebastian Ghiță? Teodor Atanasiu? Cezar Preda? I-a auzit vreodată cineva făcând o declarație publică despre anumite lucruri care poate că nu sunt OK? În afară de vorbe de clacă, acești parlamentari nu spun niciodată nimic. Și atunci cum putem avea încredere? Acuzațiile Elenei Udrea sunt cu subiect și predicat: directorul interimar al SRI, Florian Coldea, este corupt, e pe mâna cu Ghiță, care e membru al comisiei de control a SRI etc etc. În lipsa oricărei informații, nu e natural să te gândești că, în fond, lucrurile ar putea sta exact cum zice Udrea?








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!