duminică, 6 decembrie 2015

Scrisori trimise pe Marte

Intr-un ziar online care, pe vremea când apărea pe hârtie, titra cu litere de-o șchioapă „Găina care naște pui vii”, dau peste un articolaș cu titlul „Câte timbre sunt necesare pentru trimiterea unei scrisori pe Marte?” E vorba de un copilaș (Oliver, cum altfel?) din GB, care, pasionat fiind de astronomie, ar fi trimis o scrisoare poștei britanice, cu întrebarea respectivă. Royal Mail ar fi cerut informații de la NASA, iar cei de-acolo ar fi făcut calcule și ar fi găsit că trimiterea scrisorii ar necesita 18.416 timbre.
Doamnele și domnișoarele sensibile, care se nutresc din înțelepciunea lui Teo Trandafir, cu siguranță că sunt fascinate de întreaga întâmplare. Ele varsă o lacrimă de emoție gândindu-se la micul Oliver, blond și bucălat, care vrea să trimită o scrisoare pe Marte. Numai că lucrurile stau cu totul altfel. Imi permit să citez comentariul userului Konfuzius la această așa-zisă știre:
Unu: stirea e subtirica rau, da' nu v'ati gandit o secunda ca vine dintr'o tara in care oamenii mananca pe paine asemenea prostioare. Neumblatzilor!
Doi: stirea este tare de tot la capitolul reclama. Royal Mail este inca in refacere, de ani de zile o tine in refacere dupa ce le'a suierat falimentul pe la urechi. O stire ca posta a facut asemenea efort sa afle costul, plus ca a raspuns la scrisoarea unui scolar (fiu de englez care plateste taxe) face deliciul oamenilor simpli din Anglia. Le arata ca Royal Mail a fost si a ramas alaturi de oameni. Si asta chiar conteaza in tara aia!!!
Nu cred că mai e nimic de comentat.
Mai am însă de remarcat imbecilitatea absolută a introducerii la știre. Citez: „Titlul acesta a făcut deja înconjurul lumii şi ar fi inutil să fie schimbată ordinea cuvintelor. Deoarece nu poate fi stricat farmecul unui titlu şi al unei ştiri care se strecoară la modul “naiv-spectaculos” printre toate informaţiile catastrofice ale mapamondului.”
O întreb pe autoarea acestei grozăvii: dar de ce ar fi cineva interesat să schimbe ordinea cuvintelor? Ca să-i strice farmecul? Așa se înțelege: este inutil să schimbi ordinea cuvintelor, deoarece farmecul nu poate fi stricat. Adică aș încerca eu să stric farmecul, dar asta nu se poate. Ai vrut tu, cumva, să strici farmecul respectiv? Ai schimbat ordinea cuvintelor și ai văzut că e degeaba? Ai încercat cu „Câte necesare pentru Marte unei scrisori timbre sunt pe trimiterea?” și ai constatat că farmecul rămâne același?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!