joi, 9 iunie 2016

Dezinteres, impotență, sau inconștiență?

Făcând abstracție de criteriile morale, pentru care am pledat în timpul recent încheiatelor alegeri locale, ignorând așadar faptul că la Sinaia unul dintre candidați a intrat în cursă încălcând criteriile de integritate ale propriului partid și fiind, în plus, trimis în judecată pentru fapte de corupție, realitatea seacă a rezultatelor arată un singur lucru: acest candidat a făcut o campanie profesionistă și eficientă, în vreme ce principalul său adversar a avut o campanie destul de palidă, în care nu a fost ajutat de partidul în numele căruia s-a înscris în cursă. Voi încerca să găsesc explicații pentru ceea ce s-a întâmplat.
Candidatul PNL, aflat într-o situație dificilă datorită acuzațiilor aduse de către DNA, părea că ia startul din poziția a doua. Cu patru ani în urmă, el a câștigat sprijinit de USL, având, așadar și votul celor din PSD. Logic părea ca acum, când USL nu mai există, pesediștii să voteze cu omul lor – cel care a candidat  în 2012 ca independent dar s-a înscris între timp în PSD. Mai mult decât atât, dezastrul național numit Iohannis a făcut ca tot mai multă lume să se declare dezamăgită de partidul lui, PNL, care s-a dovedit a nu fi cu nimic mai prejos decât celelalte partide în ce privește promisiunile neonorate. Sondajele indicau o victorie masivă a PSD la nivelul întregii țări. Pentru Prahova, comisarul.ro dădea ca sigură pesedizarea județului, anunțând, la Sinaia, un procent de 41% pentru oamenii lui Dragnea. Toate astea păreau să arate că victoria la Sinaia va fi o simplă formalitate pentru candidatul PSD.
Campania a început și, încă din prima zi, agenții primarului au pornit din poartă în poartă, pentru a-i convinge pe sinăieni să voteze cu candidatul PNL. Ei le spuneau că e nevoie de continuitate, le aminteau de realizările primarului etc. În timpul ăsta, candidatul PSD nu avea pe cine trimite să discute cu oamenii. Singura lui posibilitate era să iasă pe stradă, împreună cu familia și, eventual, cu doi-trei amici, să dea mâna cu trecătorii și să le ofere o broșură electorală.
Pe Facebook, liberalii aflați pe lista de consilieri au acționat unitar, postând continuu mesaje cu sloganul electoral al candidatului, urcând poze în care apăreau cu afișe ale primarului și multe altele. Primarul a început să urce și el poze înfățișându-l ba pe bicicletă, ba plimbându-se prin ploaie, ba călătorind cu autobuzul. Candidatul PSD s-a trezit și în această situație aproape singur. Doamnele și domnii de pe lista lui de consilieri, cu una sau două excepții, n-au apărut pe internet pentru a-și susține candidatul. Unii nu au cont de Facebook, alții nici măcar nu intră pe Internet. Cum te poți adresa tineretului în ziua de azi, dacă nu ești în stare să utilizezi un computer?
Anumite persoane dintre cele câteva care se ocupau de campania candidatului PSD au înțeles ce se întâmplă și au intuit pericolul. Le-au cerut domnilor candidați la poziția de consilier local să treacă de urgență la acțiune, să se sacrifice, să iasă pe străzi, să meargă din poartă în poartă, să stea de vorbă cu lumea, să intre pe internet etc. Din păcate, acești oameni au spus „da, așa vom face”, însă au continuat să rămână inactivi.
În ziua alegerilor, oamenii PNL au ieșit masiv la vot, în vreme ce oamenii PSD au preferat să stea acasă. Organizarea reprezentanților la secții a fost, de partea primarului, impecabilă. Pesediștii și-au făcut datoria, nimic de zis, dar forța și implicarea celorlalți au fost vădit superioare: oameni peste tot, supraveghere a celor care intrau și ieșeau din secții, comunicare rapidă etc.
Rezultatul a fost pe măsură. Candidatul PNL a învins la diferență mai mare decât în 2012, când actualul candidat PSD era independent. Analiza cifrelor arată că electoratul PSD nu s-a înghesuit să meargă la vot și parte dintre cei care au ieșit din casă este posibil să fi votat cu primarul în funcție.
Care ar fi explicația pentru acest rezultat? După mine, ea stă în ne-reformarea PSD Sinaia. Oameni pe care îi știu pesediști de mai bine de 20 de ani, reprezintă în continuare nucleul greu al partidului. Pe listele de consilieri apar destule persoane care nu ar avea chiar foarte multe de spus în ședințele de buget, spre exemplu. Cred că unii dintre ei nu sunt mulțumiți de faptul că au avut drept candidat un tânăr înscris recent în partid și nu pe cineva care să fie pesedist din vremea lui Ion Iliescu. Lipsește o echipă solidă de tineri care să poată concura cu tinerii din PNL, despre care orice se poate spune, nu însă și că nu ar fi motivați, dedicați și eficienți. Și mai cred că PSD Sinaia nu are strategi, unul sau doi oameni care să știe exact ce se întâmplă pe plan local din punct de vedere politic, care să creeze linii de acțiune etc. Mai pe scurt, PSD Sinaia a apărut în această campanie ca o formațiune încremenită în proiect, majoritatea celor de pe liste așteptând ca centrul să le dea și să acționeze în numele lor, exact ca pe vremea partidului unic. Nu se poate câștiga în fața PNL Sinaia cu o asemenea mentalitate.
Eu nu sunt membru PSD, nu sunt membru al niciunui partid. Sunt doar sinăian la origine și îmi doresc ca orașul meu să fie mult mai mult decât este. Cred că esența progresului este schimbarea. Cred că nimeni nu este de neînlocuit. Susțin și voi susține limitarea prin lege a numărului de mandate pe care le poate avea un primar. Dar, în urma campaniei pentru locale, sunt obligat să afirm că schimbarea trebuie să se producă în favoarea unora care pot face mai mult decât cei pe care vor să-i înlocuiască. Și în acest moment, nu cred că PSD Sinaia, așa cum se prezintă, este în situația de a fi o alternativă la PNL. Singura soluție pe care o întrezăresc este ca schimbarea să înceapă chiar din interiorul PSD Sinaia. O nouă conducere, o mână forte, mulți tineri dedicați și motivați, proiecte clare, vizibilitate, dorință de a face, energie, toate astea pot determina o schimbare.
P.S. Acest articol este despre Sinaia. Dar la fel de bine ar putea fi despre oricare altă localitate din România unde partidele aflate în opoziție cu primarul au făcut o campanie de doi lei, din dezinteres, din impotență ori din inconștiență.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!