sâmbătă, 12 noiembrie 2016

Clintobamismul - o variantă de uselism

Americanii au căzut și ei în dilema celor șapte virgulă cinci milioane de români. Exact ca în cazul referendumului de la noi, deși americanii care au votat Clinton au fost mai mulți decât votanții contracandidatului,  președinte a fost declarat Trump. De ce? Pentru că așa spune legea la americani – nu votul popular contează, ci numărul de electori. De exemplu, în statul X sunt 30 de electori. Se votează și Trump ia 57% din voturi. Atunci el primește toți cei 30 de electori, iar Clinton nu primește niciunul. La sfârșit, s-a constatat că Trump a ajuns la 279 de electori, numărul de care avea nevoie fiind 270. Pe de altă parte, la votul popular, care numără efectiv ștampilele care au fost puse de fiecare dintre candidați, Clinton a ieșit învingătoare, cu un avans de circa 400 000 de buletine. Cum se explică asta? 

Să presupunem că două state, A și B, au câte 20 de electori fiecare și, evident, un număr aproximativ egal de votanți, de exemplu în jurul a 16 milioane. În A câștigă Trump cu 60% din voturi, iar în B Clinton cu 80%. Amândoi primesc câte 20 de electori. Dar Trump a fost votat de 9,6 milioane de oameni (60% din 16 milioane), iar Clinton de 10,8 (80% din 16 milioane). Asta e legea și, de-a lungul vremii, s-a constatat că nu au existat niciodată diferențe importante între rezultatele bazate pe electori și cele bazate pe votul popular.
Dar ce să vezi, în tabăra democraților a început vânzoleala. Exact ca Antoneștii și Gionezii de la noi, acompaniați de presa ticăloasă, clintoniștii vac valuri mari, cerând ca nu Trump ci Clinton să preia Casa Albă. Păi se poate una ca asta, copii ai durerii? De peste 200 de ani, alegerile din America se desfășoară la fel, după procedurile stabilite. Ce-ați vrea voi, ca peste noapte să se renunțe și să se treacă la sistemul românesc? De ce, pentru că a ieșit candidatul care nu vă convine vouă? Chiar atât de democrați sunteți voi, democraților? Sau ați luat lecții de la Hrebenciuc și gașca? Tot așa ziceau și ei, că Băsescu a fost demis, pentru că mai mulți au votat pentru demitere decât pentru rămânere. Dar legea precizează clar că ar fi trebuit să voteze 50% +1 dintre românii cu drept de vot, altfel referendumul nu e valabil. Ce scandal, ce urlete, ce mizerie... Chiar și după ce CCR a lămurit lucrurile, șacalii au continuat să urle. Și de aia am rămas noi în continuare, în percepția Europei civilizate, o țară de mâna a doua.
Acum, iată că democrații americani vor și ei răsturnarea votului, deși textul legii este crystal clear. Asta e adevărata față a clintobamismului!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!