luni, 22 ianuarie 2018

Adevărul despre Jeana Gheorghiu

În aceste zile, când devine evident pentru oricine că politicienii ne întorc la vremurile cuplului de tristă amintire Ion Iliescu - Adrian Năstase, mă gândesc din nou la momentul Revoluției și îmi pun întrebarea: cum a fost posibil să rămână în fruntea bucatelor exact comuniștii care au fost pioni de bază ai ceaușismului? Cum de nu a dat lumea de pământ cu ei definitiv, cum de nu au ieșit în față oameni cu vederi largi, deschiși către Europa și adversari ai uresesismului? Cum au reușit să se mențină la putere Bîrlădeanu, Dan Marțian și celelalte lighioane de care nu vreau să-mi mai amintesc? Ion Iliescu i-a luat sub pulpana lui, admit, dar cum de nu s-a trezit lumea după o vreme că suntem conduși de saurienii comuniști care nu ne îndreaptă către Europa ci către neocomunism?
Una din explicații stă în faptul că toate structurile statului de la acea vreme erau înțesate de membri de partid și securiști, iar aceștia nu puteau face altceva decât să lucreze pentru a rămâne acolo unde erau. Dacă în primele zile slugoii PCR au fost speriați, unii fugind chiar din țară, în urma mesajelor explicite date de Ion Iliescu ei au înțeles rapid că de fapt nu se află în pericol, așa că s-au întors și s-au apucat de treabă: consolidarea noii puteri. Faptul că au reușit pe deplin nu mai trebuie demonstrat.
Una dintre cele mai mizerabile diversiuni pe care le-au orchestrat oamenii sistemului a fost cea cu „profesioniștii” care nu trebuie să fie dați afară, pentru că n-au nicio vină, și-au făcut doar datoria, sunt foarte buni în ceea ce fac etc. La TVRL, spre exemplu, au fost scoși de pe ecrane parte dintre cei care se expuseseră public prea mult în timpul anilor când televiziunea se ocupa exclusiv cu proslăvirea lui Ceaușescu. În locul lor au fost aduși oameni care nu fuseseră atât de vizibili, unii dintre ei fiind chiar marginalizați pentru că nu le erau simpatici unor mahări de partid și de stat. Aceștia au năpădit ecranele și au pornit manipulările. Mai mult, ei s-au ocupat sistematic de constituirea noilor „pături conducătoare”, spălând trecutul unor vechi politruci comuniști. Un bun exemplu mi l-a furnizat prietenul meu Octavian, zis și Gogol. 
În anii studenției, prietenul meu făcea materia obligatorie numită „Socialism științific” cu un slugoi pecerist de cea mai joasă factură. Un om care vorbea cu patos despre mărețele realizări ale epocii de aur, pricepându-se în același timp de minune să înfiereze „putreziciunea” capitalistă. Datorită calităților lui de comunist, a ajuns la un moment dat profesor plin, calitate în care s-a străduit ani și ani să îndoctrineze tineretul studios cu minciunile oficiale ale vremii. Numele lui - Mihai Dumitru.
Prietenul Gogol a terminat facultatea și s-a dus unde a fost repartizat, uitând de politrucul de la socialism științific. Ei bine, după ce a fost răsturnat Ceaușescu și TVR a devenit TVRL, s-a petrecut fenomenul pe care l-am descris mai sus și, așa cum mulți își amintesc, pe sticlă au apărut cei considerați de masele needucate drept „profesioniști indispensabili”. Printre ei, Jeana Gheorghiu. Atitudine degajată, zâmbet de om care știe ce spune, exprimare corectă, discurs fluent, inteligență, coerență în idei, ce mai, cu totul și cu totul altceva decât vedeai la emisiunile dinainte. Urmărind-o pe Jeana Gheorghiu puteai crede, nu-i așa, că totul s-a schimbat din temelii, Ceaușescu a fost un vis urât etc. Multă lume se uita la emisiunile ei, inclusiv prietenul meu Gogol. Care, într-o seară, deschizând televizorul, a avut surpriza să-l vadă în studio la Jeana Gheorghiu pe fostul lui asistent de socialism științific, politrucul Mihai Dumitru. Ce făcea el acolo? Vorbea despre noua orânduire, pe care o cunoștea extrem de bine și în valorile căreia credea cu aceeași tărie cu care crezuse în valorile ceaușismului. Sigur că Gogol a avut senzația că trăiește un coșmar. Și-a adus aminte cum le spunea politrucul la seminar că dacă nu învață la socialism științific nu vor face nimic în viață, că bunăstarea capitalistă e o minciună uriașă, pentru că și țările subdezvoltate din Africa sunt tot capitaliste și acolo oamenii mod de foame etc. Iar acum îl vedea pe sticlă vorbind despre binefacerile capitalismului.
La un moment dat, indispensabila profesionistă Jeana Gheorghiu a spus cam așa: „Primim foarte multe telefoane de la telespectatorii noștri, care ne întreabă ce a făcut domnul Mihai Dumitru înainte de Revoluție. Ei bine, vreau să vă spun că domnul Mihai Dumitru s-a ocupat întotdeauna și se ocupă în continuare numai și numai cu sociologia”.
Aici stă bună parte din răspunsul la întrebările pe care le-am pus la începutul acestui articol. Uite-așa au rămas la putere vechii pioni ceaușiști, susținându-se unul pe altul, acoperindu-și unul altuia trecutul, mințind fără să clipească. Și pentru că poporul era la vremea aceea asemeni unui copil care abia învață să citească, sigur că toate minciunile, manipulările și diversiunile au avut câștig de cauză. Iar manipulatorii au devenit oameni de ispravă, pe care mulțimile needucate i-au urmat necondiționat, ajungând astăzi, iată, să susțină forțe și grupări de oameni politici care „comuniști sunt și în comunism se vor întoarce”, luându-ne și pe noi cu ei, că vrem sau că nu vrem.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!